Spela, skriva, läraryrket

Nu har jag än en gång avsatt tid, som jag inte har, på att spela. På www.msn.se har de en spelhall (www.se.king.com) som jag mer än gärna besöker. Det finns alla möjliga spel. Inga avancerade, om man nu längtar efter såna spel, utan enkla strategi-, pussel-, ordspel m fl.

När man loggar in sig där försvinner tid, tanke och plats, oavsett om det finns tid eller inte. Kul, kul.

Nu ska jag väl ta tag i min c-uppsats, i alla fall den början jag ska ha klar till fredag då jag för första gången ska träffa min handledare.

Idag har jag varit ledig från vfu:n. Jag kommer också att fortsättningsvis vara ledig på onsdagar. Hade en av lärarna fått välja hade jag förmodligen haft lektioner från kl 08.00 -16.00, utan paus. Men sörru, det funkar liksom inte. Bara för att jag jobbat som lärare och är nu student, så går jag ju givetvis inte med på att utnyttjas som gratis arbetskraft. Förresten så har jag fler lektioner än de andra lärarna på de fyra dagar jag är där, så den här lediga tiden ska jag både planera lektioner och skriva på min (mina) uppsats(-er).

Jag måste erkänna att de kliar i fingrarna när jag ser hur de andra lärarna gör och hur och vad jag skulle vilja göra med både svenskan och SO:n.

Det är ganska fascinerande hur lärare resonerar många gånger. Jag vet att det är lätt att ställa upp mer än tiden egentligen tillåter, men någongång måste jag som enskild lärare säga stop! det går inte att min planeringstid går åt, för att jag måste hoppa in som resurs överallt. Om jag gör det, så gör jag det för att jag vill, vilket innebär att jag inte kan kräva att alla andra gör det...bara för att jag gör det.

Det var väl det en av lärarna syftade på när jag sa ifrån deras planering av mitt schema. "Jag går in på den lektionen bara för att eleverna behöver extra stöd och det är på min planeringstid...", sa hon till mig.

Jaa-a, vad ska jag göra åt saken? Ställa upp tvåfaldigt? Nej. Been there, done that, så många gånger. Tro mig.

Det kan låta cyniskt och egoistiskt, men någongång måste man faktiskt lära sig att säga ifrån. Det är lärarna så förbaskat dåliga på. De stället upp och ställer upp, men får ingenting tillbaka och så gnäller de. Säg mig, på vilket arbetsplats skulle arbetstagarna gå med på samma villkor, dvs ställa upp med gratis arbetskraft utöver det arbete de redan gör?

Hur mycket går inte lärarna och vikarierar för sina kollegor, då de är sjuka eller vabar? Mycket. Skolan sparar vikariepengar och lärarna förlorar planeringstid osv. Låter som ett bra samarbete.

Facket? Eeh...vad? Vilka? Syfte? Uppgift?

Och tro mig. Även om man säger ifrån, så ställer man ändå upp jävligt mycket. För skitpengar.

Jag kanske skulle ha hoppat på juristutbildningen i Stockholm. Sökte två gånger och kom in. Första gången mest för skojs skull, andra gången hade jag t o m tackat ja, men det var inte läge för det då. Jag hade idag varit färdig jurist, åklagare. Mycket jobb och en helt annan status, om det är det man är ute efter.

Nä, jag väljer läraryrket. Varför? Jo, för att det är så otroligt givande och kul att jobba med ungdomar, även om lönerna lämnar mer att önska... Och så ser jag faktiskt enorma möjligheter med yrket och skolvärlden. Visst är det en konservativ och stelbent värld i mångt och mycket, men med stor portion envishet och jävlar anamma så går även den världen att göra något åt.

Nu till mitt arbete...

Väl mött!


Det är min pappa det handlar om

Min hjärna är som en tom bubbla. Den vill inte sätta ihop något vettigt överhuvudtaget just nu. Tankarna flyter omkring i ett tyngdlöst tomrum.

Hjärtat är så ledset. Tårarna bränner och vill ut ur tårkanalerna. 

Hoppet är ju trots allt det sista som lämnar skutan, vilket gör att jag hoppas och åter hoppas på att pappas tumör i hjärnan inte är elakartad och att den inte spridit sig.

Ibland, måste jag säga, ibland suger livet hästskit-fitt-kuk-jävlars. Och är så in i helvete orättvist.

Jag är ledsen. Jag är förbannad. Jag är rädd.

Och så tänker jag:
"Nä, det är nog inte sant. Det är ett dåligt jävla skämt, rent ut sagt."

Men jag hoppas och håller tummarna på att det inte är så farligt.

Det är ju min pappa det handlar om. Min underbart snälle, stor- och varmhjärtade, tjurigt envise pappa det handlar om.

Min pappa.

Jupp, that´s right

Jupp, det finns som på fullaste allvar tror att jorden snurrar tack vare dem. Utan deras magiska inblandning i allting skulle ingenting fungera. Enligt dem.

Eller kan det vara så att:



Lägenhetstitt

Var en sväng med mamma och tittade på en lägenhet idag. What can I say... Den var fin. Mucho fin. Stora luftiga ytor. Hallen stor och inbjudande. Nytt och fräscht i hela lägenheten och så finns det en radio i duschen. Den var på när vi kom och min omedelbara känsla var, att när jag stod i badrummet, så var jag på finlandsbåten. Heh! Bara det gör ju att det är värt att slänga in ett anbud.

Nä, den var väldigt fin. 2,5 RoK, ca 90kvm. Vi får väl se vad mamma gör.

Spännande!

Väl mött!

Middagen hos mamma och nästa vecka

Middagen var ju så god som jag hade förväntat mig. Tacopaj och till efterrätt hade hon gjort cheesecake med hallonsmak. Herre-min-guuud, vad gott! Hemma hos mamma får man väldigt sällan färdigköpta grejer, det är egengjorda godsaker som smälter i munnen och ger en smakupplevelser utan dess like.

Gott i stora mått!

I morgon är det dags för en ny vecka med nya möjligheter.

Jag ska följa med mamma och titta på en lägenhet i morgon. Hon är väldigt förtjust i den och då jag sett bilderna från lägenheten förstår jag varför. Stort, nyrenoverat och luftigt. Fräscht och fint.

Jag ska, redan i kväll, börja knåpa på min c-uppsats. Jag ska träffa min handledare på fredag och få lite tips och råd inför det fortsatta arbetet. Imorgon börjar också min vfu-period. Det handlar bara om fyra veckor, så det går väl an. Och så trivs jag ju med arbetskamraterna, så det hjälper ju till.

På onsdag och torsdag kväll har jag finska, grammatik och fonologi.

Till torsdag har jag en tenta jag egentligen ska skriva, men vi får se hur det artar sig. Den kan jag lämna till senare tillfälle. Å andra sidan så skulle det vara skönt och ha den gjord. Nåja, vi får se.

Jag längtar dock redan nu till fredag. Då ska jag och Patrick till Stockholm och bara njuta av varandras krop..sällskap, menar jag. Vad vi ska göra? Det återstår att se. Vi gör det som faller oss in.

Det var i stora drag min kommande vecka.

Härliga grejer det där.

Kramia!



Frukostbordets samtalsämne idag

Universum sägs vara oändligt. Är det det? Eller finns det ett slut och vad är det som finns bortom detta universum i så fall?

Om universum är oändligt måste det finnas oädligt många planeter som vi inte vet någonting om och som med all sannolikhet är bebodda. Varför skulle vår jord vara den enda planeten där det finns liv?

Vad är det för typ av livsfomer? Hur utvecklade är de? De kanske fanns innan vår planet kom till och är därmed långt före i samhälleliga, tekniska, intelligensmässiga, miljömässiga osv utvecklingen. Eller?

Det var lite om vad som kan diskuteras när familjen är samlad vid matbordet. Idag såg familjen ut som så här; Isabella, Evelina, Josefin, Patrick, Julia och jag.

Nu ska vi hem till mamma och träffa resten av konkaronka. Vi ska fira Timo som fyllde för någon vecka sedan. Mamma lagar den där underbara maten som hon alltid lagar, oavsett val av maträtt.

En kan ba tacke redan i förväg!

Kramia!


Drillade barn

Läste om Linda Skugge som anser att det är helt ok att föräldrar pushar sina barn till att ha en massa fritidsaktiviteter. Hon har inget emot att skjutsa runt barnen till de aktiviteter, som hon valt åt dem. "De ska pushas till max", anser hon. Hennes argument är att barnen ska bli starka och aktiva, om de skulle mobbas i skolan så finns det kamrater på annat håll, hon led av att inte ha kompisar i skolan och att hon inte aktivera sig, eller snarare att mamma inte tvingade henne till aktiviteter. Hon hade en känsla av att inte duga till någonting. Jaja, visst kan vi alla hitta någonting att skylla på från våra barndomstider, som kan förklara våra känslor av misslyckande, ensamhet, blyghet, fetma, anorexi, att vi är halta och lytta...jaa-a you name it. Skugge skyller på mamma och pappa för att hon kände sig ensam och svag i musklerna, vilket ledde till att hon inte kände att hon dög till någonting. Inte förrän måånga år efteråt insåg hon att hon faktiskt var duktig på att skriva och att hennes kropp var atletisk. Suck. Tänk att hennes föräldrar inte upplyste henne om det!

Vems drömmar och mål ska hennes barn uppnå? Jo, hon har rätt i att det är föräldrarna som bestämmer över barnen, men det innebär inte tvång till en massa "intressen" som man egentligen inte ens är intresserad av. Uppfostran med innehåll av vett och etiket och moral är en sak, men tvång till att fylla mammas drömmar och mål vet jag inte om jag tycker tillhör uppfostran.

Det intressanta i det hon skriver är att en av barnen hade blivit mobbad, inte i skolan, utan på gymnastiken (om jag inte minns fel på aktivitet) där hon gick och hade väl tydligen avancerat inom gruppen. Varför jag skriver intressant är för att Skugge använder en eventuell kommande mobbning i skolan, som argument till denna hysteriska tvång av aktiviteter. Det hon flyr i från, det finner hon i de aktiviteter hon flyr till.(Hon=barnen)

Hon klankar ner på "elitmammorna", men är samtidigt jävligt besviken på sin 5-åriga dotter som inte vill fortsätta med gymnastiken efter trakasserierna/mobbningen. Enligt Skugge har hon talang och kan gå hur långt som helst. Å andra sidan, det tycker väl de flesta mammor om sina aktiverade barn? Nåja, mås å vara att tjejen har talang, men faktum är att hon inte vill fortsätta, vilket medför en enorm besvikelse hos mamma Skugge.

Någonting annat som jag också reagerar mot är, att hon anser barnen behöva anpassa sig till en ett liv med ett högt tempo.

Jag kan inte mer än tycka synd om dessa barn. Hur ska de kunna njuta av lugnet och ha tid till eftertanke, när de har en mamma som projicerar sina egna drömmar på dem? Där Skugge känner sig misslyckad och lider av någon form av komplex, där ska barnen bevisa att hon åtminstone som mamma inte är misslyckad och komplexfylld. Eller det kanske visar sig att det är det hon är, som mamma också. Nåja, då har hon ju ett nytt projekt att ta sig an så småningom. Barnbarnen.

Nä, tack och lov att jag inte har/haft en Skugge-mamma!


Lite mer positivt om Mdh

När jag nu sitter här ska jag väl skriva lite om min dag på Mdh. Jag brukar ju ha en tendens att vara så negativ när det gäller min utbildning och vad den inte ger mig. Idag hade vi en föreläsning. En kort en om delaktighet och demokrati. Ännu en gång var det en bra föreläsare och han hade lagt upp föreläsningen som så att vi hade först en kort introduktion för att sedan sätta oss i våra basgrupper och diskutera ett fåtal frågeställningar. När vi diskuterat skulle vi samlas, två grupper, i taget och diskutera tillsammans vad vi kommit fram till. Och fortfarande handlade ämnet om inkludering. En, inte så lätt, uppgift att ta sig an när man väl jobbar som lärare, men som är oerhört viktigt att ha med sig och utgå ifrån när man planerar för den undervisningen man kommer att ha.

Jaja, lite om föreläsning på lärarutbildningen i positiva ordalag.

Det är väl tur att man i slutet av sin utbildning träffar bra lärare, dvs lärare som vet vad det handlar om in real life och inte lutar sig enbart mot litteraturen.

Näpp, nu får ni ha en fortsatt bra kväll.

Kramia!

Det är fredag idag

Det är fredag. Klockan är 19.00. Isabella har precis sprungit ut till den väntande bilden, som ska ta henne till förfesten innan utgång.

Jag sitter och ska förbereda mig för att plocka ihop lite grejer och börja röra mig mot stan, hem till Patrick. Julia börjar bli lite trötter tror jag och det kan vara skönt för henne att varva ner innan läggdags.

Evelina och Josefin ska vara här hemma och...och...ja, de gör det de känner för att göra. Nä, inte riva kåken, men det förväntar jag mig inte heller. Mina tjejer är bra, så det så.

Så, det var lite kort om mindre intressanta saker för er att veta, men desto mer intressant för mig.

Kalas!

Väl mött!

Legalisera hasch?

Jaha-ja. Nu vill Danmark införa fri tillgång till hasch på vissa väl valda ställen. Anledningen är att de vill stävja den illegala handeln. Vilket i praktiken innebär att den danska staten själva kommer att stjäna fina pengar på drogförsäljningen.

Legalisera eller inte? Absolut inte. Om man nu ska ta till ett billigt och fjantigt argument så som att den illegala marknaden ska helst helt försvinna, och genom legalisering får man den att försvinna, så måste jag bara lägga in en fundering där... Hur är det med cigarettsmugglingen? Spritsmugglingen? Dessa legala droger smugglas hej vilt trots att de går att köpa öppet i affärer. Hur mycket tjänar staten på det? Och är det färre som röker och dricker för att de är legala? Självklart är det väl så att tillgång föder efterfrågan. Så kommer det att bli med haschet också och inte fasen kommer dessa speciella affärer och cafér vara de enda ställena skiten kan köpas på. Precis som spriten har en illegal marknad, så kommer även haschet ha. Det är jag övertygad om.

En annan sak. Varför ska vi ha fler droger flödande fritt, när vi redan har två? Tycker vi att vi har behov av fler rusningsmedel, eller som hasch är slömedel?

Av de missbrukare jag pratat med säger de flesta, att hasch är en av de lömskaste drogerna som finns och i regel så är den drogen en inkörsport till andra droger. Jag vill inte kalla dem för tyngre, då jag faktiskt tycker att hasch är likväl, tillsammans med de andra, en tung drog. Jag har också hört att haschet (och marijuanan) är starkare idag än den varit tidigare. Kan det månne vara så att det finns en önskan av försäljarna att brukaren ska hamna i ett missbruk snabbare så att deras verksamhet kan vara lite lukrativ? Möjligt.

Har alla ett fritt val när det gäller droger? Nej, det tycker jag inte. Inte så länge drogerna påverkar deras omgivning lika mycket som dem själva. Vi säger att alkoholen kostar staten multas med pengar, för att inte nämna vad alkoholmissbruk kostar i människoliv. Jag menar inte dem som faktiskt dör, utan jag tänker på alla de anhöriga som lever i denna alkoholmisär. Hur mycket sorg och olycka för inte ett missbruk i deras liv? Så, behöver vi verkligen en till drog som med all sannolikhet skulle medföra ett socialt och känslomässigt misär hos många barn och vuxna i knarkarens omgivning? Och behöver vi en till legal drog som skulle leda till fler missbrukare och kostnader för vården och staten? Nä, tycker då inte det. Och så skulle jag se det som ett enormt misslyckande av den svenska staten om den verkligen skulle ge efter för sådana vindar. Nä, fy fan.

Alkohol=legal, vilket innebär att vi kan räkna ut kostnaderna för en missbrukare. Hasch=illegal, vilket innebär att vi inte har siffror på hur många som egentligen missbrukar och vad kostnaderna är. (De flesta som röker på, t ex på helgerna säger att de inte missbrukar då de sköter sitt jobb och bara röker på på helgerna. Om jag skulle dricka varenda helg, vad skulle jag kallas då?)

Har man sett på nära håll vad droger gör för/mot människor, både de missbrukande och de som finns i deras omgivning, så inte fasen vill man väl frivilligt släppa ett nytt odjur fritt. Eller vill man det?

Vi kan ju alla hålla med om att om alkoholen hade "upptäckts" idag så hade den aldrig accepterats som en legal drog.

Jo, och jag vet att det är de stora hajarna man vill åt. Jag vet dock inte om haschcaféer är rätt sätt. Tillgång leder till efterfrågan och efterfrågan leder till mer efterfrågan osv.

Äh, egentligen orkar jag inte engagera mig just nu. Jag är trött efter en lång dag och jag tycker att danska politiker verkar tammefan vara pårökta hela bunten (inte de borgerliga, de är emot förslaget). De resignerar inför drogarna. Pussies! Vi får bara hoppas att förslaget inte går igenom.

Väl mött!

Dagen

Hemma igen efter en lång dag med föreläsning och kurs.

Föreläsningen var bra. Mycket bra. Och föreläsaren var mycket bra. Nice. Så nu har jag varit på två föreläsningar som givit mig någonting. Det går framåt, sa sköldpaddan.

Efter detta hade jag finska. Vi gjorde lite grammatik för att sedan gå till biblioteket och lyssna till en föreläsning om likheter och skillnader mellan sverigefinskan och finlandssvenskan. Avslutningsvis fick vi lyssna till en närpesdialekttalande man och jag kan ju säga att det är ett helt annat språk(!). Men mysigt. Och så påminde han om min styvfar Markku, som tyvärr gick bort för något år sedan.

Imorgon har jag föreläsning (eller snarare ett seminarium om boken Den globala resan) om hållbar utveckling och kvällskurs i fonologi (finska). It will be a loooong day tomorrow, kan man ju säga lite fint så där på english för att imponera.

Jag inser dock att jag förmodligen behöver ett par glasögon till hjälp för att underlätta läsningen. Ögonen blir lite trötta och skriker ut sitt onda när de ansträngs för mycket. Oftare nu än tidigare. Eeh...

Inte har det varit någon jag-ska-mäta-hur-bra-din-stenåldersspis-är-kollare här hemma idag. Å andra sidan så fattar jag inte vad som ska mätas. Det är väl bara att byta ut skiten? Herregud, vilken energitjuv jag har i köket egentligen. "Fina" sopsorteringsstationer har vi på gården, men miljöfällor ska vi ha hemma. Jag har hört att vitvaror ska bytas ut efter ca 10 år. Inte vet jag, men tycker dock att det låter rimligt, då de faktiskt används flitigt (i alla fall av de flesta) och vi idag ska tänka på energiförbrukningen och därmed också miljön.

Jaja, de kommer väl och fram tills dess får jag elda. Pellets, är det miljövänligast?

Jaja, en fin höstdag med tillfredsställande föreläsning och grammatikkurs. Och givetvis lite underbar kuttrasju med the one and only - Patrick. Jaa-a, vad mer kan man begära? De e fiina grejer de.

Väl mött!

 


Hualigen

Jaha, då har man ordnat så att VFUn är fixad. Jag ska till min partnerskola, där jag även vikarierat och givetvis varit tidigare som student. Jag trivs och gillar personalen. Kruxet är att jag känner själv att jag hamnar i en mellanposition, så jag å ena sidan ska vara lärarstudent men å andra sidan redan är lärare. Så när frågan om att vikariera uppstår, blir det  givetvis i egenskap av lärare som jag ställer upp. Eller ska jag ställa upp utan att begära lön för det?

Nej. Men ett litet dilemma blir det ju, då jag inte får vikariera enligt alla formens regler. Jag är ju student där. Nåja, nu har de inte frågat och jag har inte börjat min vfu där än. Hold your horses, kanske.

På eftermiddagen ska jag ha lite kvalitetstid på Mdh. Not. Men dit ska jag och få lite föreläsning om Skolan som moralisk arena. Hoppas att föreläsaren är bra och det hon säger givande. Om inte annat så blir det kul att få träffa kurskamraterna. I alla fall några av dem.

Kanske går vi alla på sparlåga?

Nog om det.

Jag ringde om mina vitvaror idag. Jag har länge tyckt att spisen är skit och fick det bekräftat idag varför. Den är bara 22 år gammal. Konstigt att jag nästan fått elda på under spisplattan för att det ska hända något. Och konstigt att min elräkning är några hundringar mer än de som faktiskt har både diskmaskin och tvättmaskin hemma. Inte för att jag vet om den påverkar så himla mycket, men självklart måste den dra mer el för att värmas på. Ska jag laga mat får jag sätta på plattan på morgonen. Den hinner värmas på till eftermiddagen. Utan överdrifter...

Kyl och frys är från 1997. Inte gammalt enligt hyresvärden. Tja, jag vet inte hur länge de håller. Har liksom aldrig behövt bekymra mig över sånt, men inte är de evighetsmaskiner. Önskedröm.

Nä, nu ska jag hoppa in i duschen och slösa på vatten.

Ha de så länge!

Kramia!


Böcker vs film

Jag brukar vara väldigt misstänksam mot böcker som filmatiseras. De enda böckerna som filmatiserats och som blivit dunderlyckade är trilogin om ringen. De filmerna är välgjorda och man har absolut inte sparat på krutet när dessa skulle göras.

Andra filmer då? Tja, i regel så blir de ju besvikelser. Varför har man så stora förväntningar, när man i regel vet att förväntningarna krossas för de mesta?

Jag har läst boken Män som hatar kvinnor (och de nästkommande böckerna också). Boken var outstanding, filmen dög, även om den var en besvikelse. Jag hade hört så mycket lovord om filmen, att jag med glatt humör och med stor nyfikenhet satte mig ner för att se den. Eeh, förutsägbar och en besvikelse. Den dög, men inte mer.

Den har ju fått stående ovationer från biobesökare och filmkritiker. Kändiseliten/kultureliten hyllar prestationerna i filmen. Visst, filmen har ju bra skådespelare. Fattas bara, men inte ens de lyckas lyfta fram spänningen eller förhoppningarna om en jävligt bra och spännande film.

Nä, platt fall.

Kanske hade jag sett filmen med andra ögon, om jag inte läst boken, men jag hade trots det förväntat mig mer.

Frågan är ju om jag vågar titta på Flickan som lekte med elden. Eller ska jag kanske sänka mina krav? Intala mig själv flera gånger om, att film är aldrig detsamma som bok. Ja, förutom Sagan om ringen...

Men läs böckerna. Rekommenderas.


  

   


Kasta sten i glashus

..gör Anna Anka. Hon sitter och deklarerar i tv om hur hollywoodkändisarna nått toppen; de har (för att vara riktigt tydlig) knullat sig ända till toppen. Inga talanger där inte.

Min fråga är då...vad har hon gjort? Gift sig av kärlek med en man som hon garanterat inte ens hade tittat åt om han inte hade haft en tung och fet blånbok? Hon påstår att hon inte visste vem han var när hon träffade honom första gången..yeah right!

Skillnaden skulle då vara att hollywoodkändisarna pippat sig till en karriär medan hon pippat sig till en bitter ensamhet.

Anna Anka, kvinnan som vill vara den svenska kvinnans förebild. Ack, du skrämmande tanke.

Jag älskar dig

Kommer ni ihåg första gången ni skulle säga "Jag älskar dig" till den man/kvinna ni älskar/älskade? Hur kommer det sig att dessa ord kan vara svåra att säga första gången till den man faktiskt håller kär? Är det för att vi är rädda att inte få samma respons tillbaka? Att det känns då som ett misslyckande att ha sagt dessa magiska ord?

Skulle det egentligen vara fel att säga Jag älskar dig till någon, utan att få samma fras tillbaka, för vi säger väl orden för att vi menar dem och för att jag älskar. Inte för att han eller hon älskar.

Om jag förväntar mig ett "Jag älskar dig" tillbaka. Hur mycket kärlek är det egentligen jag talar om från min sida? Säger jag orden i så fall för att få en bekräftelse på mitt eget behov av kärlek, eller för att jag faktiskt älskar den andra personen utan att förvänta mig lika stark eller djup kärlek tillbaka. Kan vi älska någon, utan att kräva samma kärlek tillbaka?

Kan vi älska för att det är så jävla skönt att älska, eller måste kärleken bekräftas av den andre för att den ska kännas bra och äkta? Är det annars en misslyckad kärlek?






Astrid Lindgren

Jag har funderat kring sagofigurerna Astrid Lindgren skapat. Visst är hon, eller var, en underbar berätterska. Hon fångade och fångar fortfarande barn och vuxna världen över med sina böcker. Hon har ju blivit en ikon bland barnförfattarna. Vågar man röra denna ikon?

Har ni tänkt på Karlsson på taket? Hur jävla elak och dum är inte han? En stor egoistbsom inte drar sig för att göra allt för att få som han vill. Utnyttja andras empati för att få sin vilja igenom. Han får barn (lillkillen, kommer inte ihåg vad han heter) att känna sig dumma och elaka utan anledning. Nä, inte fasen är han mysig och rolig för fem öre. Elak och vidrig, rent ut sagt.

Ett barn som agerar som Karlsson på taket, vem vill vara kompis med en sådan? En som tjurar och ger en dåligt samvete för att han/hon inte får som han/hon vill.

Emil i Lönneberga. Är det inte synd om Emil? Han är en pojke som är väldigt nyfiken och han gör faktiskt inte elakheter med flit. Han hittar inte på hyss med flit. Emil är i en storhjärtad liten pojke som vill upptäcka världen, men som ständigt får springa till den där snickeboan för att pappa av olika anledningar börjar skrika "Eeeeeemiiil!" och jaga honom. Han blir luggad rejält av pappa, då pappan anser att Emil varit elak och dum.

Pippi Långstrump gillar jag. Det är en tjej med skinn på näsan.Hon vågar ifrågasätta auktoriteter, myndigheter, familjestrukturen, vad man får och inte får göra osv. Påhittig, fantasifull, sig själv, energisk, varmhjärtad osv Jo, hon har en karaktär som många i verkligheten skulle behöva, men som få har. Inte är hon svenskens motsvarighet, tvärtom.

Jaja, några få av Lindgrens karaktärer. Alla är inte gulliga och bra, enligt mig, och jag vet att det är lite som att svära i kyrkan när man inte tycker att allt är så himla gulligt i hennes böcker, men så är det. Och det kanske också har varit en av tanken bakom hennes skapande av figurer - att alla inte ska vara så himla gulliga och slätstrukna och de flesta typer av karaktärer ska rymmas i hennes värld av berättelser. Bra som dåliga.

Pippi ifrågasätter, genom att leva det liv hon lever, alla samhälleliga normer och konventioner. Det som anses vara "normalt" och riktigt. Emil straffas for sin nyfikenhet, som ibland ge lite fel utslag. Är aga, eller hot om aga, rätt sätt att vägleda barn? Karlsson, tja vad säger man - ingen vill vara som han om man vill ha vänner och kompisar.

Nä, det var lite morgonfunderingar.

Kramia!

  

                




   


Enligt...

någon tidning (hörde inte vilken i Vakna med the voice) har kvinnor sex enbart för att:

1. Gå ner i vikt

2. Bota huvudvärk

3. Hämnas 

Har jag missat något?


Storken

Nu har storken äntligen kommit till Dick och Helena. Ett litet flickebarn var det som valde att komma till världen och förgylla deras liv. En liten Ester. Grattis även till Isabella, Evelina och Tyra som blivit storasystrar!


Grattis!


Ska göra - från igår

1. Finsk grammatik - nästan klar. Det är mycket morfofonologiska regler, fonetik, fonologi, grafem, semantik osv. You name it. Så när Patrick kom hit, vad tror ni att jag föredrog att göra? Ja, just. Hur mycket trevligare är det inte att kura ihop sig i hans famn?

2. Boken Den globala resan - påbörjat läsning. Det klarade jag av att göra då jag kuttra-sju med Patrick. Är ju kvinna och kan hålla många bollar i luften...

3. Städning av köksskåp. Genomgick en liten mental förberedelse igår, så att jag kan ta itu med det...idag?

4. Nä, jag gömde mig inte för Frasse. That´s my man.

5. Jo, jag tackar ofta livet för det jag fått. Kanske inte tillräckligt ofta, men ordet behövs ju inte nötas ut och det är bättre att göra det då man verkligen i hjärtat känner för att göra det så att det blir äkta, än att kasta ur sig fraser som tillslut förlorar sin djupaste mening och känns och upplevs som plattityder.

Nu e de ba på´t!

Dagens föreläsningar

Dagens föreläsningar har varit både ris och ros. På förmiddagen var det mycket diskussioner kring skolans uppdrag, vilka skyldigheter, krav, förutsättningar, drömmar, elever vi möter, elever vi drömmer om att möta, vårt ansvar gentemot - inte bara oss här och nu utan även de där andra som inte har det så förspänt som vi i västvärlden, vårt ansvar gentemot naturen och så himla mycket mer. Det var intressant, men egentligen inte så mycket nytt. Å andra sidan kan och måste dessa saker diskuteras om och om igen.

Så långt allt bra och intressant. Rolig, frågeväckande och provocerande föreläsare var det också. Bra.

Sen kommer vi till eftermiddagen. What can I say? Joke!

Jag sitter fortfarande och funderar kring vad syftet var med den uppgiften vi fick och skulle diskutera och genomföra. Och det tragiska är att jag kommer inte på något vettigt svar. Jag kan heller inte återberätta vad uppgiften gick ut på, då jag faktiskt fortfarande sitter och funderar själv vad det var för tankar den skulle väcka hos oss och vad den egentligen hade för syfte.

Jag får smeka mina geniknölar och komma fram till något klokt att säga om det. Det roliga i detta hela är att jag åtog mig uppgiften att knåpa ihop lite text kring det där diffusa vi gjorde. Hur diffus blir inte den texten?



Idag fick jag också klart att det inte går att vfu-validera denna sista termin, då jag läser på avancerad nivå. (Nu sitter jag och skrattar, inte lite, för mig själv) Det enda avancerade som ingår i denna termin är den uppsats jag kommer att skriva. Hittills har det varit lite av vi-utbildar-framtida-lärare-som-inte-ska-göra-som-vi-gör-utan-tvärtom föreläsningar.

Jo, jag är kritisk. Och tro mig när jag säger att jag inte är ensam om att kritisera lärarprogrammet och majoriteten av de lärare som undervisar där. Det finns bra lärare, men tyvärr stöter man på alldeles för många mindre bra, vilka inte ens agerar så som de vill att vi som färdiga lärare ska agera. Trovärdigheten sjunker kolossalt hos dessa och det de vill förmedla.

Jaja, jag är snart färdig med eländet och sen ska jag ta tag i andra mål och drömmar som jag har.

Jag kan ju avslöja att jag förmodligen inte studerat färdigt, men efter dessa år på lärarprogrammet så har jag utbildning inom det yrke jag jobbat med i så många år och som jag i alla fall några år till vill fortsätta jobba inom. Men som sagt. Det finns fortfarande saker jag vill uppnå innan det är dags för mig och vandra vidare. Läraryrket är bara en liten del.

Håll drömmarna vid liv!


Nä nu ni

Nu är det dags för sängläge.

Har ni tänkt vad fort tiden går när man sover? Timmarna är alldeles för korta och för få.

Godnatt och sköna drömmar!

Kramia!

Live well Laugh often Love much


Hollywoodfruar - svenska

Det har väl inte undgått någon att det sänds ett nytt underbart hollywood-lyx och -flärd- program på TV. Det programmet handlar om tre svenska hollywoodfruar.

Den som jag reagerade mest på var Anna Anka, gift med Paul Anka. Människan har efteråt gått ut och sagt både det ena och det andra idiotiska, samtidigt som hon gärna vill ge sken av att vara en självständig kvinna, som bara ääälskar att stå vid sin makes sida och kuttra när det kuttras skall. Ja, hon sa en massa idiotiska saker i TV också. En mer tragisk och ensam figur får man nog leta länge efter. Det hennes liv går ut på är att vara sin man till lags. Hon lever genom sin man och rullar i pengar, hans pengar, samtidigt har hon mage att vara oförskämd och snobbig mot de fans som Paul Anka har. Hade inte han haft sina fans hade hon inte kunnat springa omkring med märkeskläder osv. Å andra sidan tror jag inte att hon gift sig med honom överhuvudtaget. Ärligt talat.

Om jag är avundsjuk? Inte det minsta faktiskt. Jag skulle inte för allt i världen vilja leva det ensamma och marionettliknande liv hon lever, där någon annan hela tiden dikterar villkoren och jag bara används som ett objekt att visas upp när behov finns. Delade de ens sovrum? Hon får inte ens stanna hemma när P. Anka ska på turné eller har någon avdankad föreställning att ge. Hon måste följa med, ävenom det finns stunder då hon faktiskt skulle vilja stanna hemma. (Hennes egna ord)

Hon åt middagen ensam i det stora hotellrummet. Och vad jag förstod så var det en vanlig företeelse i hennes liv.

Något annat jag också reagerade på var att hon tyckte det mesta var äckligt. Äckligt hit och äckligt dit. Tyder på...?

Nä, pengar i all ära. Inte skulle jag vända ryggen till om någon erbjöd mig ett par miljoner, men inte fasen skulle jag vilja leva vilket innehållslöst och tomt liv som helst för alla pengar i världen.

Pengar underlättar. Pengar betalar räkningarna och maten. Frågan är ju bara om pengar automatiskt genererar i livskvalitet?

Anna Anka lever i lyx. Hon reser mycket. Har en stab av barnflickor, massör, hårfixare osv omkring sig. Hon kan handla utan att tänka på prislappen. Hon har det enormt förspänt materiellt sätt. Men hur mår hon själv egentligen?

För mig var det en kvinna med tom, affärsmässig blick som tittade, pratade och förklarade genom TV-rutan. Hon kändes kall. Iskall. Everything is buisness.

Nä, jag säger som jag brukar göra. Ibland är det tammefasen synd om människan.

Väl mött!


Min morgon, hmm, förmiddag.

Jag har:

1. Skrivit PM

2. Tvättat

3. Mailat studievägledaren, hon tycker väl att jag är mardrömmen själv vid det här laget och bara längtar tills jag säger tack och adjö Mdh.

4. Mailat om stilistiken.

5. Irriterat mig på Frasse som förföljer mig och lägger sig på mina anteckningar och råglor på mig.

6. Skrattat åt Frasse av ren frustration när han förföljt mig vart jag än gått och satt sig för att råglo på mig.

7. Slitit mitt hår i förtvivlan då Frasse gått fram och tillbaka framför datorn när jag måste skriva. Hmm, tror ni han suktar efter uppmärksamhet?

Nu ska jag:

1. Göra färdigt finska grammatiken och skicka iväg uppgifterna.

2. Läsa Den globala resan - marginalisering och miljöhot av Knud Vilde och samtidigt fundera på hur världen ska kunna bli mer rättvis. Kan den det?

3. Städa. Påbörja rensning i köksskåpen. A lot of shit finns det.

4. Gömma mig för Frasse the man. Näääee...!

5. Be en bön och tacka livet för de gåvor jag fått. Nu tänker jag inte pengar, pengar, pengar (det har jag inga)- även om det är mycket så är det tammefan inte allt, vilket alltför många tycks tro och skryter om det de köpt, inte köpt och ska eventuellt köpa. Riili säd!

Häv a riili nais däi!

Natten kommer

                                                          Hur häftig är inte vår jord.


Nåväl, nu ska jag önska er en riktigt god natt och hoppas att drömmarna blir vackra och harmoniska.

Imorgon väntar en ny dag och nya äventyr. (PM-skrivning och annat smått och gott...).

Längtar redan.


Kramia!



Andlighet och Gud.

Här har ni en bok jag rekommenderar. En mycket tänkvärd bok med annorlunda syn på vad Gud är, var han är och vad han vill.

Författaren N. D. Walsch har en inre konversation med Gud om kärleken, livet, döden, religion, hur maktrelationen mellan man och kvinna uppstod osv.

Även om jag tror på Gud så har jag aldrig trott på arvssynden, himmel eller helvete. Jag har inte heller velat tro att Gud är någon som straffar oss människor för de misstag vi gör. Jag har aldrig velat ta till mig det att sex ska vara något förbjudet och fult. Att sex bara är till för att skaffa sig barn, inte för att visa sin tillgivenhet och kärlek för den man älskar. Jag har inte heller trott att vi människor endast är ämnade att älska en människa, att man ska hålla ihop i vått och torrt, även om kärleken tagit slut. När vi slutat älska någon finns det alltid kärlek kvar till någon annan. Kärlek är väl trots allt den vackraste av gåvor vi fått med oss i livet. Varför skulle vi slösa bort livet på ett kärlekslöst förhållande, bara för att? Jag har alltid ansett att det är vi människor som ansvarar för livet och naturen. Inte Gud allena.

Framför allt - Gud är inte en gråskäggig gubbe som sitter på moln och ser ner på oss. Gud är lika mycket kvinna, om vi nu måste könsbestämma. Gud är han/hon/väsen/tillstånd/röst/du och jag/ här och nu och är genuint god.


En annan bok, eller snarare författare, jag rekommenderar är Sylvia Browne. Det är en kvinna med medial förmåga, som bl a hjälpt många människor där sjukvården inte kunnat. 

Boken Lär av dina tidigare liv beskriver hur vi människor bär med oss delar eller hela tidigare liv i våra cellminnen. Dessa cellminnen lagrar och minns det vi tidigare varit med om. I våra tidigare liv. Intressant och fascinerande läsning.

I boken Mellan två världar berättar hon bl a om sina egna erfarenheter som medium. Hon berättar om hur andliga vägvisare och änglar talar till oss, skillnad mellan spöke och ande, varför vi inte ska vara rädda för döden, reinkarnation osv.

Din drömguide tar upp fenomenet drömmar. Hur de påverkar oss, hur vi kan ta tillvara budskap från våra drömmar för att förbättra våra liv eller vår tillvaro osv.

Livet på andra sidan berättar om hur livet ser ut på den andra sidan. Hur vi lever där, hur det går till när vi ska vidare och återfödas, hur det ser ut där osv.

Alla dessa böcker är absolut läsvärda, oavsett vad man än väljer att tro på. Även för en tvivlare kan det vara trivsam läsning. För den som tror på liv efter liv är det här böcker där man får svar på sådant som man eventuellt undrar över när det handlar om liv och död.

         

Flummigt?

Härligt!

Nöjsam läsning!



Terrordömd

Idag fick den terrormisstänkte svenske medborgaren sin dom. Fängelse. Om han är skyldig till de anklagelser som rest mot honom ska han givetvis ha sin dom, men jag tycker att det är intressant att svenska åklagare år 2005 ansåg att anklagelserna mot honom var alldeles för vaga för att de överhuvudtaget skulle inleda en förundersökning.

Är det så att de svenska åklagarna är fega? Okunniga? Ovilliga? att ta sig an ärendet, eller är de amerikanska åklagarna heta och kåta på att få sätta dit "terrorister" till vilket pris som helst?

Vi vet ju att amerikanarna jagat med blåslampa alla män och kvinnor som tillber Allah, oavsett om det funnits några som helst belägg och bevis för deras misstankar om terrorism. Terrorister är de allihop i deras ögon.

Att vara muslim i dagsläget är inte det enklaste, kan jag tänka mig. Hur många gånger får de inte försvara sin tro och sitt leverne gentemot omvärlden. Skitstövlar finns det bland muslimer, men det finns även skitstövlar bland kristna, hinduer, judar och alla andra religioner och sekter. Men vi har valt att skylla all ondska på muslimer, även om kristna än idag använder Jesus och Gud som bra ursäkter till att behandla andra människor illa. 

Ofta uppstår frågan om Guds vara eller inte vara. OM Gud finns varför finns det så mycket ondska i världen? Varför lider så många människor nöd?

Svaret är ganska enkelt. Det är människan som är ond och det är människan som får andra människor att lida nöd.  För...inte är det Gud som startar krig. Inte är det Gud som förstör vår jord, så att naturkatastrofer blir till. Nej, det är vi människor. Vi och ingen annan.

Frågan är ju bara när vi ska börja ta ansvar för våra handlingar.



Barnabön:

                                                         http://www.urp.se/nettetanta/

Gode Gud, bevara mamma och pappa och syskonen och morfar och mormor....

Tack gode Gud, för denna dagen.

Förlåt mig om jag har varit dum och elak idag,

och gör mig och alla andra till goda människor.

Låt oss sova gott i natt

och vakna imorgon friska och glada.

 Amen

 


E. G. Geijer

Natthimmelen

 Ensam jag skrider fram på min bana,
 längre och längre sträcker sig vägen;
 ack, uti fjärran döljes mitt mål.
 Dagen sig sänker. Nattlig blir rymden.
 Snart blott de eviga stjärnor jag ser.
  
 Men jag ej klagar flyende dagen,
 ej mig förfärar stundande natten;
 ty av den kärlek, som går genom världen,
 föll ock en strimma in i min själ.

Eric Gustav Geijer


Att sälja sin kropp.

Att sälja sin kropp har tydligen blivit en säker källa till extrainkomst för tjejer som gör av med mer pengar än de får in.

Begreppet "den glada horan" har vi ju hört talas om. Men hur glad är hon egentligen? Visst kan jag tänka mig att det finns män och kvinnor som kan sälja sin kropp, utan att för den skull få grava men för livet. Frågan är ju bara hur många de egentligen är statistiskt. Jag, personligen, har ju trots allt svårt att tänka mig att prostitution inte på något sätt sätter spår i ens själsliga liv. Trots allt är ju våra kroppar heliga tempel som ska respekteras. Det är vad jag tutar i mina elever och det är vad jag har i alla tider tutat i mina barn.

Du ses som ett objekt, utan någon annan funktion än att tillfredsställa kunden. Tro inget annat. När kunden fått det han vill ha, plockar han på sig kläderna och återvänder till fru och barn och skiter fullständigt i hur den prostituerade har det.

Den intressantaste frågan är dock hur det kommer sig att fler unga tjejer väljer idag att sälja sig själv för att dryga ut kassan. Lever vi verkligen i ett så materialiserat samhälle där bara det mest exklusiva och senaste inom mode, elekroniken osv gäller? Jagar vi ett liv i lyx och flärd, oavsett vilka konsekvenser vårt handlande än har?

Och inser dessa unga tjejer vilka konsekvenser prostitutionen har i det långa loppet. Känslor kan stängas av en kort stund, men även de vill komma ut för att vädras. Det finns inget gömställe inom oss som håller i all evighet. Allt registreras. Allt finns kvar.

Jag moraliserar inte över deras val. Jag tycker bara att det är fuktansvärt tragiskt att unga, som gamla, väljer att sälja det dyrbaraste de har. Inte för att de egentligen ens har behov av det, Utan för att de vill leva ett liv i Stureplansanda. So sad, indeed.

Vad har vi egentligen för krav på livet. Vilka kvaliteter i livet värdesätter vi mest?

Hur många är det egentligen som frivilligt väljer prostitution som yrke?

Inte många. Inte många alls.

Ta väl hand om er!

More music












Lite fascinerande att den nye sångaren låter exakt som den gamle. Och det härligaste är att de hittade honom på youtube.


Jag var på SRF då.

Jag får underbara rysningar när jag ser det här. Solen gassade och humöret var på topp. Lagom slirigt och i goda vänners lag. Måste dit igen och igen och igen...


Lyssna och njut!

Musiker från Work of Art, Eclipse och Talisman. Jeff Scott Soto, sång. En helkönis, för att uttrycka det lite fint.

Enjoy your ride!


Förra inlägget...

Den här förlossningscoachen kallas för Doula.

Så hette det.

Doula. Förlossningscoach.

Ok.


Att föda barn

Jag tänkte på en sak. Hur kommer det sig att det blivit så komplicerat att föda barn idag? Jag läste i veckan om en kvinna som coachar blivande mammor och pappor då barnet ska födas. Nu kommer jag inte ihåg vad hon kallade sig, men det handlade om peppning, uppmuntran och coaching, om jag inte minns fel.

Vad är det som blivit annorlunda idag med att föda barn? Kvinnor har burit barn och fött fram dem så länge kvinnan och mannen funnits. Idag är barnadödligheten inte ens i närheten av det det en gång var. Vi har en sjukvård som klarar, om inte allt, men i alla fall det mesta. Och ändå behöver vi personliga coacher när barnet ska ut.

Nä, jag fattar inte riktigt vad det handlar om.

Idag kan vi kvinnor inte ans föda våra barn utan att vi har en "personlig tränare" vid vår sida.

Jo, det gör ont när hon/han ska ut ur det trånga, men töjbara, lilla hålet. Jävligt ont, men det är en kortvarit smärta och den smärtan har man glömt när barnet väl ligger i ens famn. Worth waiting for (nu tänker jag inte på ölen..även om den också är worth waiting for..).

Det finns inga ord som kan beskriva den känslan när det llla knytet ligger i famnen och gnyr och suktar efter bröstet. Inga ord alls. Det är en så mäktig känsla.

Jag måste säga att jag än idag är fascinerad över mina barn. Jag har fött fram dem. I min kropp har de frodats och blivit små människor, sedan har de utvecklats till egna individer. Och lika stolt och förundrad är jag idag. Mina barn.

När barnet säger mamma första gången är det så att tårarna kommer. Det går en varm våg av stolthet och kärlek inombords. För mig innebär begreppet mamma villkorslös kärlek, trygghet och omsorg. Det har jag fått och det har jag försökt överföra till mina barn.

Förutom att min bror Petri försökte lära Isabella att säga pitt, haha! Jävla knasboll! Tack och lov så var ju Isabella en klok liten unge redan då...  

Ja, lite kort om mina tankar kring att coacha fram barn.

Väl mött!

     


Fortsättning

Jaha-ja. Då fortsätter min rensning. Blev ju inte färdig igår, även om jag fyllde fyra pappåsar i bredden med papper och annat crap som ska kastas.

Tjoflöjt, vad roligt! Not.

Nä, det är ingen idé och ställa mig frågan hur fasen jag lyckats spara allt. När jag slutade på Stålfors fyllde jag även där svarta soppsäckar med onödiga ha-grejer plus att jag gav bort mycket till mina kollegor.

Jaja, mycket tjat om det nu, men jag blir lite imponerad av mig själv när jag lyckats samla på mig. Fiint sörru!

Nä, nu är det dags!

Kramia!



En vanlig kväll?

Det är fredag och jag njuter av att..att rensa bort skiit! Fasen vad jag har samlat på mig många pärmar, fyllda med stenciler från min arbetstid som lärare. Och alla dessa böcker, både studentlitteratur och annan litteratur.
Så nu är det rensning med stort R som gäller. Skit ska bort. Och det är väl bäst att jobba med det när energi finns.

Igår fick jag ett MMS från en fd arbetskamrat. Hon och hennes man fick en son i onsdags. Jösses, vilken söt bebis. Nu tror ni förstås att jag tycker att alla bebisar är söta, nope. Jag tycker inte det. Jag vet att det är tabu att säga så, men ärligt talat så tycker jag inte det. Däremot skulle det givetvis aldrig falla mig in och säga det till nyblivna föräldrar. Nä, de är ju trots allt förbaskat stolta och tycker att just deras lilla krabat är den finaste i hela världen.

Men den här bebisen är så underbart, gosigt söt. En liten Hugo blev det. Härligt!

Dagen, för övrigt, har flytit på som vanligt med föreläsning på förmiddagen och seminarie på eftermiddagen. Idag hade vi en underbar föreläsare. Varför hon var det? För det första erkände hon att hon var nervös och för det andra så erkände hon att läraryrket i verkligheten inte är så lätt som man tror. Vi pratade om inkludering, dvs alla elever ska kunna följa den undervisning som bedrivs, oavsett vilket behov man än har. Hon erkände att det inte alltid var det enklaste att ta hänsyn till och speciellt för nyexaminerade, som i regel har så mycket de ska lära sig, hinna med och förstå, men att det var viktigt att ha inkluderingen i bakhuvudet och arbeta med det efter bästa förmåga.

Ingen annan lärare har varit så verklighetsförankrad som denna lärare. Underbart. Hon fick min respekt. Hon erkände att teori och praktik inte alltid går hand i hand. All respekt till henne

Helgen ska väl lunka på i lugnets tecken. Vad jag vet nu. Det kan vara skönt det med, ärligt talat. Njuta av stillheten. Ja, förutom skiten jag ska plocka undan och kasta.

Nä, nu ska jag snubbla in i mitt rum igen och fortsätta med att kasta den del av regnskogen jag har lyckats kopiera upp. Det kommer att vara skönt när jag väl är färdig.

Kram så länge!



Gonatt, hörni!

Dags att djupdyka in i sängens underbara, mjuka, inbjudande värld.




Godnatt och dröm så sött ni bara kan och lite till.


Finlandia

Jag har bott 11 månader av mitt liv i Finland och tillbringat de flesta somrar där. Inte hela somrar alla gånger, men mitt hjärta slår några extra slag för det land där jag är född och har mina släktingar boende.

När jag ser dessa bilder, i detta klipp, sköljer en enorm våg av längtan över mig. Så många underbara minnen jag har bevarat i mitt hjärta. Finland är mitt känsloland. Mitt modersmål är finska. Jag är finska. I mina ådror flyter finskt blod. Hur skulle jag inte kunna älska detta land?

Skogen är lite tätare, grönare, vackrare i Finland. Naturen utstrålar en styrka och skönhet att den tar andan ur en. Himlen är lite klarare och blåare och molnen mjukare. Min själ finner ro.

Om jag skulle vilja bo där året om? Jag vet inte. Men jag älskar mitt moderland.



Kramia!

Nu lite koreansk musik




Vill ni lära er nya dansmoves? Håll till godo.




Först får ni de lätta movesen, sedan kommer de svåra.

Från ca 4,25 kommer den underbara demonstrationen.

Steg som:

Arabiska tanten
Tvätta tvätten
Hoppa hopprep
Tjernobylbarnet spelar pingis
Tjernobylbarnet vilse i skogen
Vilse i skogen med vilsna ögon
Mjölka kossan
Mjölka tjuren
Boxningsbollen vilse i skogen
Lägg i grytan osv

Lär er och äg dansgolven.


Trötter

Jösses, vad jag varit trött. Igår morse vaknade jag till och visste faktiskt inte var jag var. Innan mina tankar klarnat så hade jag hunnit varit inne på att det är lördag, samtidigt som jag trodde jag somnat hos Patrick och jag hade känslan av att jag faktiskt hade något viktigt inbokat för den dagen. Något jag inte fick missa. En mixmatch av tankar som inte ville struktureras.

Något viktigt inbokat? Ja, förutom att jag skulle jobba och plugga så var det väl inge annat...

Samma känsla av att hjärnan befann sig i en dimma fick jag när jag jobbade. Det var en av klasserna som undrade om de inte fick ha sin sista lektion på håltimmen efter lunch och jag tyckte att det var ok, även om jag hade en annan klass samtidigt. Klassrummen ligger så nära varandra så det var ju bara att kliva mellan dem. Plötsligt när jag stod i ena klassrummet så blev jag tvungen att koncentrera mig på att tänka på vilket av klassrummen jag var i och om det var A eller B-klassen som satt där.

Alienation, så det heter duga. Skrämmande. Och resten av dagen var kroppen pigg och rastlös, men knoppen trött och håglös. Det vara fan inte igår jag var så trött och bortkopplad i huvudet som igår.

Idag är jag bara trött. Det går an när jag jobbar. Det är ett visst tempo. Jag hinner inte sätta mig ner, men när jag från ca 14.30 - 15.45 sitter på en föreläsning håller jag på och somnar. Bokstavligen. Det var inte för att den var tråkig.

Nä, ikväll blir det en tidig kväll.


Kunde ha varit jag.

Väl mött!


Kameler

När Isabella var till Gambia med mamma, blev Isabella erbjuden att köpas för ca 50 kameler. Det är så typiskt för barn att vara egoister. Tänkte hon på mamma då? Nej. Inte ens min mamma tänkte på mig.

Så nu väntar jag på att hon ska utbilda sig och börja försörja mig. Jag hade nämligen också förhoppningar om, när hon var liten och spelade tennis, att hon skulle bli tennisproffs. Men nej. Inte det heller.

Barn är bra egoistiska.

Inga kameler. Inget proffs. För att hon inte ville?

Jag då?


70-talister byggt upp Sverige?

Jag tycker att det är lite underbart att det finns människor som på fullaste allvar höjer upp sina och sin generations prestationer till oanade höjder, utan belägg, givetvis.

Alex Erwik (33år, född 1976), en sk kändis, skriver i sin blogg att han oroar sig över den generation som ska ta över Sverige efter att "70-talisterna så omsorgsfullt byggt upp det". Hmm, har jag missat något? Nu ska jag tillägga att jag inte riktigt kommer ihåg vad han blev "känd" för, men en kändis sägs han vara. Ok, så långt får det väl vara ok, men när han seriöst påstår att det är hans generation som byggt upp Sverige, då blir jag lite nervös och orolig. Då kan jag t o m börja ifrågasätta vilken planet han kommer ifrån och om det brister någonstans i hans IQ-konstruktion. Den kanske inte hamnade så högt?

Stod han på barrikaderna och stred för jämställdhet, jobb och rättvisa åt alla och barnens rätt? Nope. Han är ju för fan född på 70-talet. På 80-talet var han så pass ung att han faktiskt fortfarande kostade samhället pengar och när så 90-talet kom, krisade Sverige. Vilket det gör nu med. Så, den intressanta frågan är:Hur har 70-talisterna byggt upp Sverige?

Underbart när en C-kändis visar sin egen betydelse i den svenska myllan. Han sätter sin enorma tilltro till sig själv och sin generation, när han i själva verket ska hylla föräldrarna och far- och morföräldrarna.

Fantastiskt.

Jag vet inte om jag skulle vilja

...se ut som dessa människor. Tänk att frivilligt klippa och klistra så att ditt ansikte till slut ser ut som, jaaa-a vad ska man göra en jämförelse med? Kommer inte på något bra, men the faces of horror har ju nått en annan dimension med dessa kvinnors komplex över sitt ursprungliga utseende.


Jag tror jag ser en del av hennes hjärna genom näsborrarna.


Vill se ut som en katt? T o m katterna skulle rygga tillbaka om de såg henne.

Dysmorfofobi, månne?


Kritik

Det är ok att kritisera folk för något de gjort eller sagt, om kritiken är konstruktiv. Vad jag inte förstår är de som ska tala om att "öh, du lixom, du e fan dumm i huvet" eller "typ, va tror du att du er? va korkad du er lixom..".

Inte särskilt konstruktivt, skulle väl jag vilja påstå. Men vad vet jag med mina 40 år här på jorden. Förmodligen ingenting, typ.

Och så vill jag också påminna om att jag som person och det jag gör inte alltid går hand i hand. Jag kan ibland göra dumma saker utan att tänka på konsekvenserna, men gör det mig till dum person? Jag tycker inte det. Därmed inte sagt att det är ok att bete sig hur som helst och göra vad som helst. Absolut inte, men du kan ju för fan inte rata en hel människa för saker som hon/han gör eller kritisera beteendet/det sagda genom att säga "du e dum i huvet, typ".

Den kritiken säger kanske mer om personen som ger kritiken än personen den riktas mot.

Sedan är det givetvis skillnad på att lära sig och lära sig. Det finns de som beter sig illa ofta eller hela tiden och faktiskt aldrig lär sig, då de inte har förmågan att se sitt eget beteende och föredrar att skylla i från sig. De skuldlägger andra människor och omständigheter för att själva slippa ta ansvar. Frågan är ju om den här kategorin av homo sapiens någonsin kommer att lära sig?

De som vågar erkänna sina fel och är öppna, kommer också att lyssna och lära sig.

Typ, lixom...




En ny dag

...kommer med stormsteg och jag ska upp och jobba.

Ville bara säga det.

Dröm nu...ja, ni vet - de bästa av de bästa av drömmarna.

Kramia!



http://missjennyh.blogg.se/images/2007/sova_1174610640_274919.gif

Lustiga grejer

Här sitter jag och beundrar mina otroligt givande, förnuftiga och kloka inlägg. (Jag har väl nämnt att jag är ödmjuk?) Vad månne mina ögon se? Sashas dator, som jag för tillfället lånar, visar att mina inlägg ser helt f***ed up ut. Vad händer? Inte fasen ser det ut så här när jag använder min dator eller annan dator.

Om jag använder typsnittet, t ex "kommer inte på något just nu", så ska det typsnittet se likadant ut i alla datorer, eller?

Jaha, nu kan jag inte somna. Huvudvärken är på väg. Hur ska detta gå?

Eller det kanske finns värre saker att oroa sig över?



Ok, det finns värre...


Nähe??

Cristiano: "Jag är en vanlig person"



Nää, seriöst? Är du?

Jag trodde på fullaste allvar att han sket guld. Så fel man kan ha...

Fredag

Det är fredag, som det i och för sig brukar vara en gång i veckan, men ojne vojne vad tiden går fort. Jajajaja! Jag tjatar om det, men det är ju sant.

Jag träffade tre av mina tidigare elever. De går sista året på gymnasiet och jösses vilka långa killar som kom gåendes mot mig. Det roliga var att även de konstaterade att tiden bara rusar iväg.

-Jo, och inte lär den sakta ner ju äldre ni blir, var min tröst.

-Är det så? undrade de.

-Jupp, det är bara min rynkproduktion som stannat till. Därav den unga uppsynen, fortsatte jag.

Jag fick lite skeptiska blickar. De tror väl inte att tiden går så fort...

Idag fick jag även ett samtal från en vän som jag faktiskt inte träffat på, hmm, 6 år. Vi träffades på Sweden rock festivalen och har hållit kontakt sedan dess. Jösses vad vi garvar läppen av oss när vi sammanstrålar i luren. Vi hörs bara av lite sporadiskt så där, men det är lika givande och upplyftande varje gång. En uunderbar mänscha det där.

Ja, och idag ringde de från Slottskolan och frågade om jag ville jobba nästa vecka. Vad jag svarade? Ofcorps! Det är smickrande att de kommer att tänka på mig när vikariebehov finns. Uunderbara mänschor de där. Jag har nämligen praktiserad där i fyra veckor, så det blir inget nytt under denna himmel, förutom eleverna givetvis. Jo, och det faktum att de har omorganiserat verksamheten. Den skolan kommer bara vara en låg- och mellanstadieskola i fortsättningen. De har bara två nior där nu. Nä, det ska bli kul och få träffa personalen och eleverna igen.

Imorgon ska jag jobba i Torshälla.

Fina grejer det där.


Jo, det är sant. Även om jag emellanåt kan spy galla över det också.


Nähe, dags kanske

...för sängen att få sig en brottningsmatch. Tja, visserligen brukar det gå ganska lugnt till. Jag hinner inte brottas så mycket förrän ögonlocken förmörkar omgivningen och hjärnan faller in i någonting som liknar komatillstånd. Det är offläge som gäller. Använder den alldeles för mycket under vaket tillstånd.

Imorgon, alla ni glada (och just nu trötta?) figurer, är en ny dag med nya möjligheter och utmaningar!

Gonatt och låt de ljuvligaste av ljuvliga drömmar besöka er inatt.

Kramia!




Hitta den rätte?

Jag undrar hur det kommer sig att människor har svårt att "hitta" någon att passa ihop med, att få livet att fungera tillsammans? Vad är det vi människor söker när vi längtar efter en partner? Och kanske framför allt, är det det viktigaste i livet, att finna någon att dela sitt liv med?

Många singlar skräms av att de eventuellt blir ensamma livet ut, utan att hitta den rätte. Men vad/vem är den rätte? Och kan man verkligen hitta honom /henne?

Idag finns det hur många singelsiter som helst. "Hitta kärleken!" "Hitta den rätte partnern för dig!" osv. Hitta...ja, var ska man hitta denne frände som vill, kan och ska(eller bör) dela ens liv?

Kan det vara så att vi har så himla stora förväntningar på varandra och kärleken, att vi inte räcker till att uppfylla dessa? Därmed har vi också svårt att lära känna någon och börja älska?

Personligen har jag inte haft behov av att hitta någon. Min filosofi är att det finns någon,eller t o m några, för alla. Dock tror jag inte att vi kan leta efter den personen. Vi träffar någon vi tillåter oss att älska. Den kärleken kanske tar slut. Vi upptäcker att vi står i ett skede i livet som innebär att gå skilda vägar. Sedan? Vi träffar någon annan som vi tillåter oss att älska. Och möjligheten är att inte ens den kärleken är till för att vara livet ut.

Nu låter det som att jag förväntar mig att kärleken till min nuvarande ska ta slut, vilket jag absolut inte alls gör. Går jag in i ett förhållande, gör jag det givetvis helhjärtat. Däremot vet jag också att det är så mycket som ska fungera tillsammans. Kärleken kan ta till flykten, när det krånglar för mycket. Handlar det om att vi inte vill kämpa för den eller att vi inte tar kärleken riktigt på allvar och använder den som en förbrukningsvara? Tja, det finns väl de människor som tar lättvindigt på förhållanden och kärleken, men de flesta vill nog att de band man knyter till varandra ska vara hållbara. Möjligtvis töjbara, men hållbara. Att kärleken ska vara så stark att banden förblir intakta. Varför ska man annars överhuvudtaget inleda ett seriöst förhållande?

Jag vårdar och njuter.

Jag har aldrig haft behov av att ha någon. Självklart har det funnits en längtan, men inte ett behov. Ett behov gör att man trampar snett och upptäcker att skon inte passar. Den gör ont och klämmer. Längtan, hoppet och tron att eventuellt ha lyckan att få träffa någon någongång, gör att man vandrar i bekväma skor och tar det lugnt.

Det finns en tid för alla. Därmed inte sagt att man inte ska dejta. Det ska man absolut. Om inte annat så möter man kanske vänner för livet.

Drömkillen/-tjejen är vad du gör denne till och den personen kommer att stå framför dig den dag du är redo att se honom/henne.

Men du kommer aldrig att hitta kärleken. Den kommer till dig när du är redo. Det är i alla fall jag övertygad om.

De jag älskat och den jag älskar har jag träffat på ställen som jag absolut inte trodde jag skulle träffa dem på. Och inte har jag förväntat mig att träffa någon heller, men ödet ville annorlunda.

Är det slumpen eller det som står skrivet i stjärnorna?





Sverige vs Gambia

Jag har funderat på det här med hur tacksamma vi är över det vi har, egentligen. Här i Sverige har vi lyckan att ha tak över huvudet och mat på bordet, vilket inte alls är en självklarthet i många andra länder.

Jag hade privilegiet att få följa med min mamma och min styvfar till Gambia för många år sedan. Den resan etsade sig fast i mitt minne. Det var två fantastiska veckor jag fick tillbringa där och njuta av den glädje och värme, som omger  i egenskap av de människor som bor där. Inte bara glädjen att få åka till ett varmt land och få njuta av solen.

Trots att de inte alltid får gå och lägga sig med mätt mage, så var de idel leenden som mötte en dagligen. Den ödmjukhet inför livet de spred omkring sig, skulle behövas importeras till Sverige. (Jo, jag vet att det finns de som gärna utnyttjar turister, men skulle inte du göra det om du var i samma situation som de?)

Något som symboliserar den godhet, värme och givmildhet är den händelse jag fick vittna om då vi besökte en familj. Då mamma och min styvfar rest till Gambia sedan i början av 1990-talet, har de hunnit med att bekanta sig med människor, som blivit deras vänner. Nåväl, den här familjen vi skulle besöka bodde en bit ifrån där vi bodde, vilket gjorde att vi blev tvugna att få skjuts dit.

Med öppna armar blev vi mottagna. Värme och vänlighet. När vi skulle åka därifrån, vad får vi med oss? En höna! Levande höna! Varför? Jo, för att vi inte hann äta där, då det är becksvart redan vid sju och vi hade en lång väg hem på vägar som inte alls är körvänliga. Familjen väljer då att skicka med en höna som vi ska nacka själva och göra middag av. Heh! Både roligt och så minnesvärt.

Hur hårt håller inte vi i våra grejer. Och helst av allt vill vi ju inte dela med oss av det vi har, vi vill bara ha mer. Nytt, modernare, det senaste. Hela tiden.

I Gambia har de ingenting, men de ger en massa.

Det var lite funderingar om fördelningen av jordens resurser och tacksamheten över att trots allt få leva i ett land där vi får gå i skolan, mat för dagen och barnen inte behöver börja leta jobb för att försörja sina familjer. De har rätt att vara barn.

Klyftorna mellan de som har och de som inte har blir faktiskt större.

Nä, ibland kanske man ska påminna sig om att det finns de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Och ibland kanske man ska fundera på om man verkligen behöver den senaste modellen på mobilen. Bara för att. Har man råd att köpa nya grejer hela tiden, kanske man också har råd att skänka lite till någon bättre behövande?




Bilden är tagen då Isabella var i Gambia 2008. Bild tagen från hotellrummet.


Föreställning med dans och trummor. Underbar syn och underbara takter.




The real life

Då var man tillbaka till den verklighet jag så gärna velat undvika. Högskolan.

Dagen:

1. 9.15-ca10.10 lyssna/genomgång och "diskutera" en hållbar utveckling. Bla, bla, bla, världen når sin höjdpunkt med vår konsumtion... Vi måste bli medvetna. Hur blir vi medvetna...? Inte köpa nytt hela tiden?

"Har aldrig diskuterat detta förut???"

"Ja, jag är medveten om att vi måste tänka på vår miljö här borta och där borta"

2. 10.10-10.30 Rast

3. 10.30- 11.45 fortsatte diskussionen/genomgången och då får man ju också lyssna till mycket som man helst av allt skulle vilja slippa.

4. 11.45- 13.15 Lunch - bästa tiden på dagen

5. 13.15 15.45 Diskussion utifrån ett par frågeställningar t ex "Vad är hållbar utveckling?", "Vad är hållbar utveckling för dig?" "Hur kan du få in hållbar utveckling i din undervisning?" osv

Och så hade vi "rollspel", dvs vi skulle föreställa en familj där var och en, utifrån de ideal och drömmar man hade om hur samhället osv ska se ut, skulle handla ingredienser till spagetti och köttfärssås. Hur tänkte vi? Och varför var mitt sätt och handla bäst/sämst?

Vad lärde jag mig idag? Ingenting.

Jag klagar inte på läraren. Han är jävligt bra, men jag lärde mig fortfarande ingenting. Med hållbar utveckling har jag arbetat med på min arbetsplats.

Jag är medveten om vad jag kan som privatperson göra för miljön. Jag är medveten om att ekonomin styr i den globala utvecklingen, eller underutvecklingen, av vår miljö. Jag vet att den social aspekten inte får glömmas. Vi lever tillsammans här på jorden och har både ett enskilt och gemensamt ansvar för moder jord. Jag vet att vi konsumerar för mycket. Behöver vi verkligen den femte svarta tröjan, då vi redan har fyra sådana i garderoben? Den senaste mobilen?

Ja, jag är medveten, men jag gör inte så mycket. Knappt sopsorterar. Jag jobbar dock stenhårt på mitt eget sorteringsansvar. Och så är jag medlem i Greenpeace.

Ja, jag försöker medvetandegöra  mina elever också så att de förstår sitt ansvar, men hur ska jag trolla bort behovet av t ex kopiering? I dagens skolor finns det inte skolböcker till varje elev och för att kuna arbeta med områden måste man ibland kopiera någe så jävulskt. Hur bortser jag ifrån det faktum att skolan inte har råd att tillhandaha material? Hur ska jag trolla bort det faktum att vi har en sorteringsstation, men inte möjlighet att sortera hemma i köket?

Ja, jag är medveten, men det känns som att jag jobbar i motvind. Både mig själv och möjligheterna som vinden.

Ja, jag är medveten, men ändå inte riktigt medveten.

Jag lärde mig fortfarande ingenting.



Vi måste börja vårda den jord vi ärvt och våra kommande generationer ska ärva.


Min lilla Milla

Jaha, vad säger man om denna lilla galning. Jo, att det är en av världens underbaraste tjejer med jävligt morbid humor. Hon tvekar absolut inte att visa och säga vad hon tycker och tänker. Det hon vill ha sagt, på gott och ont, sätter hon t o m ut på youtube.com.

Hon är absolut inget emo eller självmordsbenägen med förkärlek för att rispa sönder sina armar eller andra delar av kroppen. Hon skiter fullständigt i vad folk tycker och tänker om henne. Hon går sin egen väg. 

Men hon tillhör också kategorin: "Världens goaste individer". Det kanske är svårt för en utomstående att förstå, men vi som känner henne vet.

Vi som känner henne vet också att hon gör intryck. Två av sveriges fjortisbloggare har laddat ner hennes youtube-klipp och tror på fullaste allvar att Milla vill och längtar efter att var som dem. Så fel det kan vara. Men hon gör intryck, tjejen. Sen kan man ju givetvis diskutera hennes humor. Det kanske inte är så smart att sätta ut youtube-klipp där man (även om det är PÅ SKÄMT) gör en lista på fjortisbloggare man vill ta död på. Hon kunde ha sagt något vettigare, för det har hon kapacitet till.

Men det är min lilla hårdrocksälva i alla fall.




Be prepared

Outstanding!



Jag är...

bäst, störst och vackrast. Klarar allt. Vet allt. Sett allt. Varit med om allt. Varit överallt. Allt du varit med om, allt du kan, allt du vet, har jag också varit med om, och kan och vet. Och så kan jag det bättre och tiofalld mer.

Och så är jag jävligt ödmjuk.



Balkongen 2

Nu har de varit här och tagit med sig hela balkongdörren. Det är väl tur att det är skapligt väder ute, annars hade det varit lite väl stort vädringshål för min smak.

Om någon undrar...glaset ska bytas ut.



Personligt brev

Hur kommer det sig att det är så svårt att skriva ett personligt brev när man ska söka jobb? Jag har inte svårt att skriva eller formulera mig, men när det ska knåpas ihop ett brev så blir det plötsligt stiltje i hjärnkontoret. Jag vet vad jag är, vad jag gjort och jag vet vad jag klarar av, och detta ska skrivas på ett lagom skrytsamt och övertygande sätt. Det kanske skulle vara en idé att skicka in ett inspelat brev, där man kan få in känsla och presonlighet på ett annat sätt? Det skulle då inte förvåna mig om det kommer den dagen då arbetssökande får spela in ett video-personligt brev, på gott och ont kanske.


Balkongen

Just nu har jag en herre hemma hos mig som ska laga balkongen. Det är handtaget och därmed låsanordningen som inte funkar som den ska. Ändå har den blivit utbytt en gång tidigare. Vi får väl se hur länge den här fungerar. Gamla lägenheter, allt rasar förr eller senare.

Jag har kikat lite på lägenheter. Nästa lägenhet som jag flyttar in i, ska ha stort badrum, separat toalett och stort kök och en jävla massa garderober. Det sistnämnda brukar det vara bristvara av. Jag förstår inte varför. I vår nuvarande lägenhet finns det bara två garderober och en klädkammare - i en fyrarummare. Korkat. Hur hade de tänkt? Hur ska man få plats med allt? För även om jag inte hade alla de kläder jag har, så skulle platsbristen ändå vara jävligt tydlig. För det är ju inte bara kläder som ska förvaras. Det kan man ju faktiskt se tydligt i reklamen nedan...




Garderober kan ju ha olika funktioner, som sagt. Kläder eller öl, kläder eller öl...?


Full koll

Ibland är det tur att man kikar lite närmare på kursstart och scheman. Jag studsade upp i morse och skulle iväg till högskolan, men visste inte riktigt vilken sal jag skulle till. In på nätet och kolla upp det och såg att den kurs jag trodde jag skulle gå var inte den kursen jag ska gå. Så idag är jag ledig, eller inte. Som student är man ju aldrig ledig, men jag behöver inte gå till högskolan. Där ser man.

Nu är det bara för mig att fundera på vad jag ska ha för tema på min c-uppsats. Det är ju inte det enklaste ska jag villigt erkänna, men får väl smeka geniknölarna ordentligt och komma på något väldigt intressant att skriva om.

Härligt, härligt.

Det jobbiga med vetenskapliga uppsatser är att det är så mycket formalia man måste följa. Jag tycker om att skriva, men jag tycker att dessa uppsatser är så mycket upprepningar och stela. Jo, jag vet att det är så det ska vara, men det innebär inte att jag behöver tycka att det är så stimulerande och bra. I och för sig så kan det ju ha att göra med att jag inte är van vid att skriva vetenskapligt och ju fler gågner jag gör det desto lättare och smidigare går det. Ofcorps!

Så de e ba på´t!


RSS 2.0