En liten fundering till

Hur kommer det sig att lärare i alla andra ämnen i skolan ska tänka på elevers tidigare erfarenheter, inkludering, förutsättningar, tidigare kunskaper osv då de planerar undervisningen, men inte gymnastiken?

På gymnastiken ska du klä av dig naken inför ca 15 andra och på så sätt lämna ut dig helt. Ingen hänsyn tas till vad du tidigare upplevt, dina förutsättningar, dina förutsättningar, dina farhågor, din integritet osv, då du ska ha gymnastik. Klä av dig, klä på dig, ut och gymnastisera tillsammans med de andra,utan hänsyn till vad du är duktig på eller mindre bra på, du får göra allt som de andra gör. Inte utifrån DINA förutsättningar, utan utifrån de krav och kriterier läraren har bestämt att det ska vara. För att uppnå MVG måste du springa en sträcka på viss tid, oavsett om du har höftopererat dig eller inte. Klarar du inte av det och i stället är förbaskat duktig på stå och gå på händer? Synd, du uppnår inte kraven för MVG. Spelar ingen roll att du förmodligen går snabbare på dina händer än MVG-löparen springer på sina ben.

Att ställas naken inför människor du kanske inte ens har relation till är ett måste. Nakenhet är ju naturligt, eller?

Kanske för dig, men inte mig. Jag anser det vara en del av min integritet och därmed följer de krav jag vill ha inför bemötandet av mig som människa och person. Det handlar inte om att jag skulle skämmas för min nakenhet. Det handlar om att jag inte med tvång vill ställas naken inför människor jag själv inte valt att stå naken inför. En jävligt enkel regel egentligen.

Och så duschen. Jag ska tvingas duscha, helt öppet, framför mina klasskamrater. Inte ens i duschen har jag rätt att vara själv.

Tonårsflickor och -pojkar. En tid av tankar, jämförelser, rädslor mm.
"Varför har hennes bröst vuxit, men inte mina. Guud vad pinsamt."

"Jag vill inte klä mig naken. Då kommer ALLA att se att jag inte har fått något hår där nere... fan vad jobbigt. Varför inte jag?? Vad är det för fel på mig?"

"Fan, jag har så liten kuk, alla andra har större. Varför???"

"Shit, vad jobbigt det är att duscha med alla killar. Jag fixar inte att se dem andra nakna. Äh, jag byter om inne på toaletten och duschar hemma när jag kommer hem...jag vet att jag kommer att bli kallad snusk osv, men jag fixar det inte. Vad ska jag göra??"

Och så vidare...

Nakenhet är ju naturligt?

Jo, men inte utan mina egna villkor. Och framför allt inte en påtvingad nakenhet!



Det kanske är det här gymnastikens påtvingade nakenhet vill åstadkomma? Fin tanke, men skillnaden är att dessa människor ligger här av egen fri vilja, vilket inte eleverna på gymnastiken får uppleva.

Jag ska också nämna att jag är absolut för gymnastik som ämne. Det är viktigt, speciellt i dessa tider, då många barn och ungdomar sitter framför datorn väldigt mycket. Det jag är emot, är bristen på hänsynstagandet som finns i ämnet. Och de aktiviteter som även finns kring gymnastiken.

Ni vet...tidigare erfarenheter, förutsättningar osv...

Så är det med det...


Det kommer tider då man hinner

göra sånt man tycker är kul och inte ett måste.

Jag inser att min tid för bloggandet har minskat. Visst har jag mycket att skriva om, men fan tiden har jag inte mycket av. Det kommer. I hope.

Jag ska här samtidigt uttrycka min uttråkning mot vintern. Jag är trött på snön och kylan. Hur jäkla fint det än må vara då solen skiner och låter det vita gnistra i strålarna. Vackert, men tröttsamt. Det är kallt. Det är snö överallt. Jag måste byllsa på mig jättemycket kläder för att inte frysa. Snoret rinner av kylan. När jag går, känns det som om det tar 10 minuter extra att ta sig fram från A till B, speciellt då vi fått nysnö. Halk bakåt, ett steg fram, halk bakåt... Det är ett rejält träningspass att vara ute på promenad då. Förmodligen det enda positiva med det vädret... Änderna fryser och svälter i denna kyla. Tågen slutar fungera (vilket är en jävla gåta, då norra Sverige upplever denna typ av vinter varje år och deras tåg fungerar...).

Äh, jag skulle kunna rapa upp en väldans massa minus med vintern, men struntar i det. Det enda jag skriver är att jag läääängtar efter våren och sommaren. Må denna sommar bli riktigt varm och skön!

Väl mött!

 


Västindien funkar...



Musik -vad?

Det är så skönt när ungdomar tar för givet att man som 40-åring gillar dansband och annan tråkmusik. Eller är det deras fördomar mot just kategorin lärare som gör sig påmind? Samtidigt som de kan dra paralleller med mitt hår, min klädstil (och då är jag absolut inte extremt "hårdrockig", ibland inget alls) och rock/hårdrock.

Ofta får jag frågan, innan de lärt känna mig, vad jag gillar för musik. Sen drar de igång sina iPods och låter mig få lyssna på några låtar, men följdfrågor, så som; Gillar du det här? Eller det här? Och det här då?

Igår satt två killar och lyssnade på musik. Ur iPoden ljuder 80-tals låtar, vilka i och för sig är remixade, men trots det är de ursprungligen 80-tal. Jag talar om för killarna att den musiken de lyssnar på är den musiken jag lyssnade på i samma ålder som de är i dag. Dock i annan tappning.

Jaha, säger den ena, jag trodde de var nya låtar...

Jag kan bara konstatera att 80-tals musiken gör sig påmind i många olika varianter, men för mig är orginalen bäst. Trots allt.


Jag undrar

Vad är det som gör att vissa ungdomar, vilka lever i riskzonen för ett eventuellt kriminellt och droginfluerat liv, klarar sig och andra inte?

Vilka drivkrafter finns det hos de ungdomar som väljer ett annat liv än de kompisar, som hamnar på den destruktiva vägen?


Bara så ni vet

Patrick och jag har varit tillsammans i nästan 2 år, minus några veckor eller dagar, minuterna är jag inte så klar över, sekunderna ännu mindre, hundradelssekunderna är säkert några stycken och det bara tickar på. Fantastiskt.

Bara så ni vet.

Jobbiga grejer...

Min yngsta dotter skickar mig ett mess, då jag sitter på föreläsning (igår), med stora bokstäver:"JAG SKULLE VILJA DÖDA NÅGON!". Jag skickar givetvis iväg en fråga om vad som hänt.

Jag får ett MMS, en bild, ...på hennes tumnnagel som gått av...


Ekonomisk hjälp

Svenskarna har fram till idag samlat ihop dryga 150 miljoner kronor till förmån för Haiti. De organisationer, vilka tagit del av dessa pengar är Röda Korset, Rädda barnen och Läkare utan gränser.

Bra, tycker jag, men hoppas att Röda Korsets chefer vet att det är till förmån för Haiti, inte dem personligen...


RSS 2.0