Tullgarns slott

Dagens göromål tog oss till Tullgarns slott och Trosa.

Första stoppet blev slottet. Tullgarns slott. Ett slott som varit i kungligt ägo sedan slutet av 1700-talet. Den kunglighet som slottet förknippas mest med är Gustav V och hans fru Victoria. Nu var slottet under restaurering, i alla fall fasaden, så den rundvisning vi hade var, enligt mig, lite torftig. Vi fick inte se alla rum, vilket var tråkigt.  

Det var intressant och följa den förvandling interiören till viss del fått, i takt med de kungligheter som bott där. Som sagt så är det nog kung Gustav V som mest satt sin prägel där. Nu hade dock slottet fått vissa, fördelaktiga, förändringar i arkitekturen. Jag måste då säga att Gustav V bevisar att pengar genererar inte automatiskt i stil och klass. Inte såg det fint ut då han bodde där. Min spontana kommentar till de bilder som visades från hans tid var :"Tacky". Han hade t ex flyttat huvudentren till den egentliga baksidan av slottet. Förr kom man till Tullgarns slott via sjön (el havet då det ligger i en vik i anslutning till Östersjön). Men då kungen faktiskt var en modern kung så bilade han till slottet (han levde fram till 1949, tror jag det var), vilket givetvis innebar att han kom landsvägen. 

Nåväl, när han nu ändrade huvudingången måste den ju göras vacker och inbjudande. Vad gör han? Jo han samlar ihop all sin vackra kakel, som han bl a köpt från Holland, och låter hantverkarna dekorera väggarna med dessa. Så långt allt bra, för kaklet var vackert. Problemet är ju bara att det är en salig blandning av kakel. Blommor, fåglar, ornament m m. Olika figurer, former och färger på dessa och de lappades ihop till något som, enligt mig, inte blev speciellt vackert. Ingen stil alls. För mycket vackert kan bli fult tillsammans. Det vackra försvinner i myriader av former och figurer.  

Så ljust och fint som det var nu på slottet var det inte på hans tid. Det intrycket fick i alla fall jag. Han var dock en modern kung. Han ordnade så att bygget fick bl a el installerat.  

I vissa rum har givetvis tidigare kungligheters prägel bevarats.

Nuvarande kungafamiljen brukar använda slottet lite då och då. Speciellt vid jakttider.



Huvudentren till slottet.


Stallet hade gjorts om till café. Detta är fd spiltor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0